"Zdrowie na talerzu - warzywa i owoce sezonowe”

Tak niedawno korzystaliśmy z uroków lata i wakacji, a tymczasem powróciliśmy do lekcyjnych sal, porannego wstawania i szkolnych obowiązków. Energię do działania zdobyliśmy podczas wakacyjnego odpoczynku, ale aby zachować ją na dłużej musimy o nią odpowiednio zadbać.  

W tym celu świetlica przygotowała akcję promującą potrawy, warzywa i owoce sezonowe, które mogą wspierać nas utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji naszego ciała. Akcja objęła wszystkich uczniów w szkole i przebiegała pod hasłem "Zdrowie na talerzu - warzywa i owoce sezonowe”.  Panie z naszych kuchni przygotowały przepyszne, rzucające się w oczy przekąski i potrawy z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Na stołach pojawiły się koreczki owocowe, zapiekanki z jabłkami, konfitury, kanapki z masłem i miodem oraz naleśniki z serem, śmietaną i owocami. Zapachy, kolory działały tak mocno na nasze zmysły, że nikt nie był wstanie oprzeć się pokusie zjedzenia chociaż jednego smakołyka. Uczniów nie trzeba było zachęcać do degustacji, ale oprócz niej, akcji przyświecał również cel wdrażania do poszukiwania produktów regionalnych, produkowanych w sposób ekologiczny oraz poszanowania żywności i niemarnowania jedzenia przyczyniając się w ten sposób do ochrony środowiska naturalnego. Te edukacyjne wartości uczniowie mieli okazję poznać dzięki filmikom dostępnym na stronach internetowych w ramach działań wspierających program dla szkół.