" Szanuj żywność i bądź EKO"

    " Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz."

  Fraszka Jana Kochanowskiego opiewa zalety zdrowia, które zaczynamy doceniać, gdy odczuwamy jego brak. Abyśmy sie mogli cieszyć nim jak najdłużej, musimy nauczyć się jak dbać o nie od najmłodszych lat. Aby zdobyć taką wiedzę i umiejętności 7 kwietnia 2022r z okazji " Światowego Dnia Zdrowia" w naszej szkole zorganizowany został festyn pod hasłem " Szanuj żywność i bądź EKO". Jego program został przygotowany przez świetlicę szkolną oraz klasę VB.

    Celem programu było wykazanie całego wachlarza czynników, które mają wpływ na stan naszego zdrowia.

    W pierwszej kolejności zajęliśmy się przypomnieniem zasad zdrowego odżywiania, a w tym walorów żywności z hodowli ekologicznych oraz produktów uznanych za regionalne. Uczniowie mieli okazję dowiedzieć się w jaki sopsób uprawia się rośliny i hoduje zwierzęta, aby mogły uzyskać certyfikat żywności ekologicznej. Hasłem przewodnim naszej imprezy było jednak poszanowanie żywności, które w obecnych czasach jest bardzo ważnym aspektem.  Po pierwsze ze względów ekonomicznych, gdyż żyjemy w czasach poważnego kryzysu. Po drugie, ze względów ekologicznych, gdyż mniej kupowanej żywności, to mniej wyprodukowanej żywności, a produkcja jej jest bardzo wymagająca dużej ilości wody, środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych, które zatruwają nasze środowisko.

   Wszystkie wymienione zagadnienia zostały zaprezentowane w formie prelekcji oraz czytelnych, wymownych plakatów, na których oprócz zasad zdrowego odżywiania oraz niemarnowania żywności , zaprezentowane zostały praktyczne sposoby wykorzystania produktów spożywczych.   Przygotowano i zaprezentowano konkretne przpisy   na " dania z resztek", czyli jak zrobić coś z produktów, które pozostały w nadmiarze np. po obiedzie, zamiast je wyrzucać.

   Kulminacyjnym punktem programu była degustacja przekąsek warzywno-owocowych oraz zawierających produkty tradycyjne z naszego regionu. Ten poczęstunek przygotowały nasze panie z obsługi pionu kuchennego. Była to uczta dla oczu i podniebienia. Wyczarowane warzywno-owocowe cuda cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Było smacznie i zdrowo. Mamy nadzieję, że dzięki temu zachęciliśmy nie jednego ucznia do sięgania po takie zdrowe przekąski.

   Na zakończenie wszyscy chętni uczniowie i nauczyciele mogli poruszać sie do rytmu muzyki, tańcząc wspólnie zumbę .To przykład jak można ćwiczyć i bawić się jednocześnie,  przekonując się, że ruch to kolejny z czynników pozwalających zadbać o nasze zdrowie.

Brawa dla wszystkich, którzy przyłączyli się do naszej wspólnej zabawy.