Naleśniki z serem i owocami, czyli realizacja programu „Laboratoria przyszłości” w świetlicy

W poniedziałek 16 styczna 2023r. tydzień w świetlicy zaczął się bardzo atrakcyjnie i smacznie. Klasa III b pod okiem wychowawczyń świetlicy pani Anny Mazurek i Aleksandry Ziółkowskiej realizowała warsztaty kulinarne w ramach projektu „Laboratoria przyszłości” oraz jako zadanie wspierające program dla szkół „ Mleko i owoce w szkole”.

Celem zajęć było zdobycie umiejętności wykonania naleśników z wykorzystaniem sprzętów w postaci desek, mikserów i elektrycznych naleśnikarek. Drugi cel, to kształcenie w uczniach zdrowych nawyków żywieniowych, wskazanie potraw z dużą zawartością białka oraz witamin zawartych w owocach.

Cała nauka odbywała się w formie wspólnej zabawy. Uczniowie sami odmierzali niezbędne składniki, przygotowywali ciasto naleśnikowe, ser ze śmietaną oraz obierali i porcjowali owoce. Każdy miał okazję uczestniczyć w przygotowaniu potraw. W uczniach ujawnił się prawdziwy kulinarny talent. 

Po usmażeniu i połączeniu naleśników z pysznym serem i śmietaną, uczniowie obrali i poporcjowali owoce: jabłka, kiwi, brzoskwinie i banany. Powstała fantastyczna zdrowa przekąska. Finałem naszych kulinarnych działań było wysłuchanie podsumowania wiedzy o zdrowym odżywianiu i oczywiście wspólna uczta naszych zdrowych przekąsek. Były wyborne i własnoręcznie wykonane. Znikały więc z talerzy jak kamfora. Mamy nadzieję, że mleczno-owocowe potrawy będą często gościć w uczniowskim menu.