Apel i akcja profilaktyczna przygotowane przez świetlicę szkolną pt. „Sól i cukier odrzuć z diety, bo szkodliwe są niestety”

 

Szlachetne zdrowie nikt się nie dowie jako smakujesz, aż się zepsujesz”

Słowa Mistrza z Czarnolasu Jana Kochanowskiego, od wieków nie tracą nic na swojej aktualności. Zdrowie zaczynamy doceniać, w chwili, gdy go nam zaczyna brakować. W naszej szkole postanowiliśmy zmienić te nieprawidłowe przyzwyczajenia i dlatego staramy się dbać o zdrowie od najmłodszych lat, aby służyło nam w pełni przez całe życie.


Nasze działania rozpoczęliśmy od odpowiedzi na pytanie, co nam najbardziej szkodzi? Okazało się, że najbardziej rozpowszechnionymi i jednocześnie bardzo szkodliwymi dla zdrowia substancjami są sól i cukier, czyli podstawowe przyprawy stosowane w kuchni.     

     Wszyscy uczniowie mieli okazję poznać te substancje smakowo, gdyż wchodzą w skład prawie każdej potrawy, a ich negatywny wpływ na ludzki organizm w skrócie zaprezentowały plansze informacyjne. Można było się z nimi zapoznać na korytarzu szkolnym. To z nich wynikało, że sól i cukier stosowane w nadmiarze w diecie zwane są „ Białą śmiercią „.

     Z czego wynika tak mocne określenie? Odpowiedz uczniowie uzyskali podczas godzinnego apelu poświęconego zasadom zdrowego odżywiania, a który był punktem kulminacyjnym tej akcji.

     W szczególności była nim prezentacja multimedialna. To ona wskazała nam z jakimi produktami spożywamy nadmierne ilości soli i cukru, jakich pokarmów musimy się wystrzegać lub je ograniczyć, aby zachować zdrowie. Głównie zaś dowiedzieliśmy się szczegółowo jakie negatywne skutki  i choroby organizmu wywołuje spożycie

w nadmiarze  tych przypraw. Wiemy już, że cukrzyca, choroby serca i układu krążenia, otyłość, rak żołądka, próchnica zębów czy wiele innych schorzeń możemy w przyszłości niknąć stosując się do zaleceń zdrowego odżywiania i ograniczania w diecie wymienionych substancji.

    W naszej szkole już od września przykład takich działań dała szkolna stołówka  oraz automat żywności, starając się ściśle przestrzegać norm ich stosowania.

     Dla podkreślenia  wagi tematu i zwrócenia uwagi na problem nadmiernej ilości spożywania tych substancji, wszyscy uczniowie oraz nauczyciele w dniu apelu przyszli

do szkoły ubrani na biało. Apel został wzbogacony udziałem uczniów klasy IIb, którzy wystąpili w rolach „ zdrowych” i  „ niezdrowych „ produktów.

    Odzew na treści przekazane podczas apelu widoczny był już następnego dnia, gdy uczniowie podczas śniadania prezentowali swoje zdrowe kanapki, oraz dodatki w postaci warzyw i owoców. Oby ten zapał dbałości o zdrowie trwał jak najdłużej.